vineri, 9 noiembrie 2012

Autostrăzi deștepte


    V-am prezentat ieri un proiect care mai are mult timp până să devină realitate. Azi o să vă spun despre un alt proiect, de această dată realizat de către olandezi și care vizează șoselele. În timp ce noi inaugurăm cu mare tam-tam 5 kilometri de autostradă, o companie din Olanda, pe numele său Studio Roosegaarde, plănuiește să facă autostrăzi deștepte. Evident că o să fie pline ochi de senzori, vopsele inteligente și multe alte tehnologii avansate. Compania ne prezintă 5 noi tehnologii care vor fi folosite în acest proiect, și pe care o sa le evidențiez mai jos.
    
    1."Dynamic Paint" (foto sus)- în condiții de drum normale aceasta rămâne transparentă, dar când temperatura coboară  suficient de mult, vopseaua se activează și devine vizibilă pentru a arata marcaje corespunzatoare.

    2."Glow-in-the-Dark Road" (drum fosforescent) - vopseaua aplicată pe șosea se încarcă în timpul zilei de la soare și luceste noaptea, până la 10 ore, pentru a elimina din becurile convenționale de pe autostradă.



    3."Interactive lights" - fără becuri nu prea se poate. Dar asta nu înseamnă că nu se pot folosi inteligent. În acest caz, senzorii amplasati pe șosea vor detecta mașina care se apropie și vor aprinde luminile doar când mașina trece prin respectivul loc, evitându-se astfel risipa de energie folosită la iluminarea șoselei goale.


    4."Wind Light" - e exact ca o morișcă, plasată pe marginea drumului, care are o lumina în centru și care își ia "vânt" de la mașinile care trec pe langa ea.



    5."Induction Priority Lane" - aceasta are în vedere mașinile electrice și propune un sistem de încărcare a acestora din mers. Încărcatoarele prin inducție nu sunt ceva nou, fiind folosite și pe dispozitive mobile în trecut (Palm Pre) și prezent (LG Nexus 4, Nokia Lumia 920). Niște bobine sunt amplasate sub asfalt și încarcă mașinile din mers.


    Compania plănuiește să aibă un prototip funcțional de autostradă inteligentă în 2013. Nu. N-am scris greșit. 
Eu mă gândesc că dacă s-ar face așa ceva la noi, șoseaua ar fi mult mai inteligentă decât mulți șoferi care ruleaza pe dânsa. Fără să generalizez, desigur.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu