duminică, 4 mai 2014

Săptâmana 28 aprilie - 4 mai în ştiinţă

          Si e aproape gata si weekend-ul asta. Bine v-am regasit la o noua editie a SAiS (Saptamana Aceasta in Stiinta). Dupa cum v-am obisnuit, in fiecare duminica o sa va prezint unele ditre cele mai importante realizari si descoperi din domeniile tehnice care s-au petrecut in ultimele 7 zile. Ca de obicei, sursa e in titlu si titlul e galben. Sa incepem:


               1. Bioinginerii de la Stanford creeaza o placa de circuite modelata dupa creierul uman


          Creierul uman e unul dintre cele complexe organe cunoscute. Desi, personal, cred ca suntem destul de departe pana o sa-l putem reproduce 100%, cei de la Stanford s-au inspirat din design-ul acestei fantastice masinarii pentru a realiza ceva cu adevarat special.
          Noile microcipuri sunt mai rapide (de 9000 de ori mai rapide ca un PC normal) si mult mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie. Aceste circuite sunt la fel rapide ca si creierul uman care misca o mana sau picior artificial.


Neurogrid


                2. Poti auzi gustul acestor condimente atingand acest poster


          What? Probabil ca asta va ganditi acum. Titlul, ca multe altele din media de azi, desi suna si e senzationalist, nu e neaprarat fals. Care e ideea? Ei bine, un artist a incercat sa creeze o experienta multi-senzoriala, la fel cum experimenteaza lumea cei cu sinestezie, folosindu-se de un poster. Evident ca nu e un poster obisnuit. Practic conectezi posterul la telefon prin Bluethooth si telefonul tau devine o boza ca sa poti auzi ce atingi. Video-ul de mai jos explica perfect ce tot vorbesc aici.





                3. IBM inventeaza o imprimanta 3D pentru obiecte microscopice 


          O sa incerc sa tac cu privire la cat de awesome e printarea 3D. Mi-e foarte greu.... Mai ales cu astfel de titluri. Genul asta de descoperiri o sa schimbe cu adevarat lumea. Articolul din sursa explica mult mai bine decat as putea eu vreodata si are si cateva filmulete.




               4. NASA dezvaluie noua generatie de costume spatiale


          Noile costume sunt o combinatie intre Tron si Buzz Lightyear din Toy Story. Ce e si mai surprinzator e ca au fost alese de catre public itnr-un sondaj online la care a adunat peste 150 000 de voturi. Costumul se numeste Z-2 si e asteptat sa apara la sfarsitul anului, dupa ce NASA o sa faca testele necesare.




               5. O noua tehnologie permite bateriilor sa fie super subtiri


          Bateria pare sa fie singurul aspect al dispozitivelor mobile care ramane in urma toturor celorlate componente. Mereu apar astfel de stiri, conform carora ceva incredibil s-a intamplat in acest domeniu si bateriile fie o sa tina o viata, fie o sa se incarce foarte repede. De data aceasta, cercetatorii de la Univ. Rice au reusit sa dezovlte o baterie la fel de subtire ca un film pentru a fi folosita in urmatoarea generatie de dispozitive flexibile. Sa speram ca de data asta o sa ajunga undeva.





               6. Metal lichid folosit la reconstructia nervilor avariati


           Bioinginerii chinezi au reusit sa transmita inmpulsuri electrice folosind metal lichid printr-o serie de nervi sciatici avariati. Metalul lichid e un aliaj galiu-indiu-seleniu (in proportii 67%-20.5%-12.5%). Metalul e lichid la temperatura corpului si e benign.





Honorable mentions

Implant permite pacientilor sa regenereze muschi
47 % din toate job-urile vor fi automatizate pana in 2040
Alternativa la grafen care nu trebuie alterata pentru a fi folosita in celule solare 


Saptamanile anterioare

Saptamana aprilie 20-27
Saptamana aprilie 14-20 




Sa aveti o saptamana fantastica. :)