miercuri, 20 noiembrie 2013

Printarea 3D - Viitorul


        De obicei, pe acest blog scriu despre ştiri, evenimente sau aplicaţii(mai nou) care ţin de tehnologie. Astăzi o să încerc, în premieră (aplauze!) să scriu un editorial. Faptul ca m-am legat la cap cu aşa ceva, ar trebui să vă arate cât de entuziasmat sunt pentru această tehnologie, care după umila mea părere, va schimba lumea. Să începem.

     *P3D= printare 3D sau procedeul imprimării 3D, printat 3D
     *Cuvintele colorate portocaliu din articol conţin link-urile către surse.
     

          Terminologie şi istorie

       Printarea 3D sau manufacturarea aditivă este un proces de creare a unui obiect tridimensional solid pornind de la un model digital. Procedeul aditiv constă în ădaugarea de material în straturi, sub diferite forme. Printarea 3D se diferenţiază de metodele tradiţionale de manufacturare şi creatie, care folosesc un principiu reductiv (dintr-un bloc sau un material de mari dimensiuni se taie pentru a ajunge la forma dorită).
Aveţi mai jos exemplul cu craniul dacă v-am pierdut.



       Această tehnologie nu e neaparat nouă (conceptul apărând prin anii '80), însă ceea ce mie mi se pare foarte tare e că aceste imprimante 3D încep să fie disponibile şi publicului larg. Vă ganditi cum de nu s-a dezvoltat această industrie în 30 de ani de când a apărut? Cauza principală: patentele. Conform acestui articol, anul 2014 este anul în care vor expira nişte patente cheie care au ţinut industria şi concurenţa din cadrul acestei industrii pe loc. Momentan, aceste imprimante sunt destul de scumpe, însă odată cu expirarea mai sus amintitelor patente, piaţa se va umple de imprimante din China (evident), costul lor o sa scadă, iar concurenţa o să fie acerbă (hopefully).

          Părţile negative

       Întrucât sunt mai puţine, să dăm la o parte parţile rele sau neajunsurile P3D. Eu nu văd nimic în neregulă cu tehnologia asta. Ce e în neregulă, e felul în care oamenii o folosesc.
Singurul exemplu care-mi vine în minte este că la începutul acestei luni, SUA a declarat ca au reusit să facă prima armă imprimată 3D din metal. Te gandeşti la America şi zici "Weapons...of course." 
       Explicaţia lor, pe care o puteţi citi şi voi aici, a fost aceea că o armă şi componentale sale suportă un grad mare de stres în momentul utilizării şi prin asta au încercat să demonstreze cât de fiabilă este această metodă de printare în metal. Daca nu s-a dezintegrat la primul glonţ tras, e bine. Efortul e apreciat, evident, dar problema e că în felul acesta oricine îşi poate "coace" propria arma acasă, fără ca aceasta să fie înregistrată. Asta rămâne de văzut.




          Părţile pozitive

      Aici e puţin mai mult de zis. Hai să începem cu cele mai... neconvenţionale. Google serveşte paste printate 3D. So yeah...Aici s-a închis. Dacă tot vorbim de nume mari, NASA foloseşte tehnologia de P3D cu laser pentru confecţionarea de noi piese pentru rachete. Articolul e însoţit şi de un filmuleţ.

      Anul trecut, odată cu celebrarea a 50 de ani de la apariţia primul film din seria "Bond, James Bond", s-a lansat Skyfall, cel de-al 23-lea film din serie. În acest film apare o maşină la fel de celebră ca şi protagonistul britanic. Vorbim desigur de Aston Martin DB5 care şi-a facut debutul în Goldfinger. Creatorii filmului s-au folosit de tehnologia P3D pentru a replica celebra maşină la o scală de 1:3 în cele mai mici detalii. Sursa



      Acum să trecem la chestiile serioase, chestiile care m-au împins să încep să scriu despre asta:

          Ficat printat 3D care poate supravieţui 40 de zile

     Sună de parcă e luat ceva film SF, însă compania Organovo a reuşit să creeze un ficat care funcţionează ca unul normal (are abilitatea de a se regenera, filtrează toxinele), însă are marele inconvenient că vasele de sânge nu pot fi integrate în el folosind P3D, motiv pentru care nu rezistă mai mult de 40 de zile. Ficatul printat poate să fie făcut din celulele stem ale pacienţilor, însemnând că acesta nu va fi respins de catre organism în momentul implantului. Sursa



         Braţ artificial printat 3D

     La asta nu prea am cuvinte. E incredibil. Leon e un băiat care s-a născut fără degete la mâna stângă. Un braţ artificial costă în jur de  30000 $. Tatăl lui i-a construit unul, folosind o imprimantă 3D împrumutată de la un prieten şi un video cu instrucţiuni. Costul total 5-10 $. "This thing costs us $5-$10, it was nothing." Aici aveţi articolul cu poze+ filmulet.




          Pentru că m-am întins, vă mai prezint un singur caz. O fetiţă ajutată de un exoschelet, de asemenea printat în 3D.




          Dacă tot aţi ajuns până aici, mai gânditi-vă la ceva. (mind fuck moment incoming). Cu imprimanta 3D puteţi să vă confecţionaţi cam orice obiect v-aţi putea imagina şi transpune într-un mediu digital, inclusiv...piese de schimb pentru propria imprimantă 3D. Boom!

          Sper că v-a plăcut articolul şi că v-am oferit ceva nou. Sunt deschis la sugestii, critici şi intrebări.

         O zi bună.