marți, 31 decembrie 2013

Top Tech 2013

           Nu vreau sa pierd mult timp cu introducerea. A fost un an fantastic pentru industria "tech" si desi nu s-au produs mari revolutii in aceasta industrie, s-au pus baze solide pentru ce o sa vina la anul. Elementele din lista sunt intr-o ordine oarecum aleatorie, iar topul e in totalitate subiectiv. De asemenea cateva din produsele enumerate se pot achizitiona si de la noi, deci puteti lua parte din lista si ca shopping guide. Sa incepem:

* nu detin niciun produs din aceasta lista.

  • Apple iPhone 5S/5C
          Apple a facut 2 miscari neasteptate anul acesta. Prima este ca a readus plasticul pe care l-a lasat in urma la 3GS, in noul 5C si a doua miscare e ca a lansat 2 modele iPhone intr-un an. Inafara de carcasa din " beautifully, unapologetically plastic", 5C e identic, dar absolut identic dpdv hardware cu iPhone 5 pe care-l inlocuieste. De mentionat ca modelul de top, 5S vine cu scaner de amprente si....aaa... a da, blitz cu 2 leduri de culori diferite. Vine de asemenea si cu iOS 7, un fel de iOS 6 pe neon...
          O sa fie interesant cu ce o sa vina Apple la anul, mai ales ca treaba asta cu ecranul mic nu mai tine acum, cand in spatiul Android si Windows Phone telefoanele vin cu ecrane de 4.5+ inch si rezolutie minima 720p.


  • HTC One
         HTC a aratat inca o data cum sta treaba in design-ul telefoanelor. Poate sta fara nicio problema la aceeasi masa cu iPhone. Arata absolut superb, fiind facut din aluminiu, are unul dintre cele mai bune ecrane de pe piata, iar cand a aparut le-a dat peste nas celor de la Samsung, avand cel mai bun raport "pixel-per-inch" PPI si anume 468. Vine cu doua difuzoare frontale (trend pe care sper ca o sa-l adopte mai multi producatori) si cu inspiratul nume BoomSound. Sacrificii au fost facute totusi pentru a respecta design-ul. Astfel, telefonul nu are slot micro-sd si nici baterie inlocuibila. Bravo HTC. Astept sa vad HTC Two (M8).


  • Samsung Galaxy S4
        Desi batuti in lupta pixelilor de catre cei de la HTC, Samsung nu s-a lasat mai prejos cu flagship-ul lor. Desi are doar 440PPI, are unul dintre cele mai frumoase ecrane AMOLED din industrie cu culori saturate si negru intens.(AMOLED permite oprirea pixelilor cand culoarea neagra este afisata pe ecran). Design-ul deja e invechit, plasticat si aduce putin a S2, dar avantajele sunt ca este foarte usor, are baterie inlocuibila si slot de card micro-sd. Samsung a aruncat o tona de facilitati software in acest telefon. As putea scrie un articol doar pe tema asta....(S5 de metal pentru 2014, fingers crossed).


  • Samsung Galaxy Note 3
         Nu imi place denumirea de phablet. Nu neaparat fonetica, ci faptul ca lumea din industria tech pune eticheta asta pe orice telefon cu dimensiuni mari. Si nu mi se pare corect. Samsung a facut miscare foarte indrazneata in 2011 cand a lansat primul Note, care venea cu un stylus si cu facilitati software care ajutau la utilizarea intregului ecran. Galaxy Note 3 duce asta la un cu totul alt nivel. Vine cu cel mai rapid procesor la ora actuala, 3 Gb de memorie RAM, 32 spatiu minim de stocare + card micro-sd, filmare la rezolutie 4K and on and on and on..... Lista e interminabila. E un tur de forta. Cu Note 3, Samsung si-a facut curaj si a schimbat design-ul putin, adaugand capacului din spate o textura de piele falsa care ii da putina clasa. Daca sunt 2 telefoane din lista asta pe care le recomand, Note 3 e unul din ele. Categoric.


  • Nokia Lumia 1020
         Nokia are momentan produse mult mai impresionante in repertoriu, insa acesta a fost special. Acesta a iesit in evidenta, motivul fiind camera cu care a venit. Cand s-a lansat telefoanele erau la saltul de la 8 la 13 Mpx, mai aruncau OIS (Optical Image Stabilization) pe acolo. Nokia a lansat Lumia 1020 cu o camera de 41 de MegaPixeli....Yep. Rezolutia efectiva e de 38 de Mpx, 7152 x 5368. Sau in limbaj civil, ridicol. Pozele finale au 5 MPx insa cu un grad incredibil de detaliu, chiar si in cazul in care faceti zoom in poza. Are blitz cu xenon ca un aparat foto + LED. Ca sistem de operare avem la bord Windows Phone 8, complementat de suita excelenta de aplicatii de la Nokia. Telefonul cu un loc special in istoria tech.


  • LG Google Nexus 5
        La fel cum Samsung a crescut dupa colaborarea cu Google pentru Nexus S si mai apoi pentru Galaxy Nexus, LG le-a urmat exemplul dupa colaborarea cu Nexus 4 si a inceput chiar sa impuna standarde in industrie (vezi mai jos Flex). Pana sa ajungem acolo, vorbim despre al 2-lea terminal de la LG facut special pentru Google. Nexus 5, la fel ca si Nexus 4 inaintea lui a pus piata (cel putin in SUA) in cap cu pretul foarte scazut cu care se vinde, fara niciun contract (350 $). Toate astea insa fara a face mari compromisuri privind specificatiile hardware. Are acelasi procesor ca si Note 3, ecran Full-HD si cel mai important, update-uri imediate de la Google la ultima versiune de Android pentru o perioada de aproximativ 18 luni + suport si din partea developer-ilor. La noi pretul evident ca e putin umflat, dar cred ca merita pentru a avea ultima versiune de Android. Sunt curios ce fac peste 2 ani cand trebuie sa lanseze telefonul Nexus 7. Vom vedea... Nexus 5 e al 2-lea telefon din lista pe care l-as recomanda.


  • LG G Flex
         Poti spune ca Samsung a fost primul care a adus pe piata un telefon cu ecran curbat (Galaxy Round) si ai avea dreptate. Dar personal, nu mi s-a parut un efort demn de acest fantastic top pe care-l cititi.
LG G Flex e intr-adevar special. E bazat pe flagship-ul LG care la ora actuala e G2, insa vine cu un ecran curbat ca o banana. Exemplu extrem, insa e doar pentru vizializare, intrucat Galaxy Round se curbeaza in cealalta parte. Se pare ca Flex e un nume foarte bine ales de catre cei de la LG, deoarece desi e curbat, poti sa te apesi pe el si sa-l aplatizezi, fara sa-l deteriorezi in vreun fel. Pe langa asta, spatele telefonului e confectionat dintr-un plastic care se "vindeca" singur si ascunde zgarieturile de suprafata. Cool stuff.


  • Motorola Moto G
          Motorola Mobility a fost achizitionata de Google in 22 mai 2012, iar primul telefon lansat de atunci a fost Moto X, care a venit cu niste functii foarte interesante, precum si cu optiuni de personalizare (dar e disponibil doar in America). Moto G a fost anuntat si lansat in noiembrie, a primit review-uri pozitive, insa partea cea mai impresionanta e faptul ca in State costa 179 $, fara contract pentru varianta de 8 Gb. Ca sa pun in perspectiva asta, pentru acelasi pret puteti achizitiona (va rog, nu!) Samsung Galaxy S Duos. Motorola Moto G nu e un telefon de top. Insa in conferinta lor de presa au facut un efort in a mentiona ca e optimizat sa foloseasca foarte bine resursele de care dispune si ca in unele cazuri se poate lua la tranta si cu S4 sau HTC One. Ca un bonus, au anuntat ca o sa primeasca update la ultima versiune de Android, 4.4 KitKat, in ianuarie. Telefonul acesta e cel care o sa schimbe industria telefoanelor mid-end in 2014. Sper...



  • Apple iPad Air/iPad Mini
        Apple a facut un upgrade major si tabletelor pe care le are in oferta. Fiecare din cele 2 a imprumutat ceva de la cealalta. Ca si specificatii hardware sunt identice, insa iPad a luat design-ul lui Mini, iar Mini a luat ecranul Retina de la fratele mare. iPad inca e regele tabletelor. Nu pentru mult timp, dar inca sta bine acolo unde sta datorita multitudinii de aplicatii "optimizate" pentru tableta. Aici chiar nu stiu ce sa mai zic. Va rog nu mai faceti poze cu tablete mari....


  • Asus Google Nexus 7
        Tableta cu care Google si Asus au ridicat stacheta in tabara Android a ajuns la generatia a 2-a, imbunatatind toate aspectele (mai putin bateria) fata de modelul precedent. Astfel acum avem un procesor mai rapid, ecran cu rezolutie FullHD, memorie dubla si chiar si camera pe spate. La fel ca oricare produs Nexus, avem garantia actualizarilor la ultima versiune Android din partea celor de la Google. Pana luna trecuta, aceasta era tableta pe care as fi achizitionat-o fara sa-mi para rau o secunda. Si inca este doar ca....


  • LG G-Pad 8.3 Google Edition
        Editiile Google sunt produse care sunt deja pe piata dar pentru care se face o versiune identica fizic, insa cu sistemul de operare pur Android. Nu e la acelasi nivel cu Nexus din punctul acesta de vedere, insa primeste update-uri in decurs de maximum cateva saptamani. Ecranul e FullHD, insa are o diagonala cu 1.3 mai mare ca Nexus 7. Asta face toata diferenta. Acesta este tableta "must-buy" in momentul de fata.




  • Pebble Smartwatch
             

  • Google Glass


  • nVidia Shield


  • Ducky Shine 3 


  • LuguLake 6000mAh Qi



  • Google Chromecast