sâmbătă, 5 ianuarie 2013

2000 2 Șpe


    Bine v-am regăsit în noul an. Să sperăm că va fi mai bun decât cel care tocmai a trecut. Deși, conform acestui articol, e destul de dificil. Articolul marcat acolo cu verde, e cel care m-a făcut să arunc o privire înapoi la momentele pe care eu l-am găsit interesante în anul 2012. Nu o să fie doar tech, așa cum vă așteptați și nici într-o ordine oarecare.

        1.Felix Baumgartner și săritura lui din stratosferă (36.576 m)
    
    E primul eveniment care mi-a venit în minte, doar pentru că am urmărit toată operațiunea Live întrucât era transmisă pe YouTube. Sponsor a fost RedBull. Aterizarea a fost de nota 10.
"Sometimes you have to be really high, to see how small you really are; I'm going home now." - Felix Baumgartner




        2.Robotul Curiosity ajunge pe Marte

    Deși s-au mai trimis vehicule robotizate pe Marte, iar Opportunity (lansat în 2003) încă e pe Marte în stare bună de funcționare, peste tot se transmitea ca și cum planeta roșie era neprihanită de mana umană și hopa vine Curiosity. Nu, nici vorbă. Prima misiune de acest gen a fost Mars 2 (contraintuitiv, știu), în...1971. Proiectul Curiosity a costat circa 2.5 miliarde de $$$ iar robotul a ajuns pe Marte în data de 5 August, după un zbor ce a durat 8 luni. Mai jos aveți "filmarea" aterizării. E convertită de la 4 la 25 de cadre pe secundă.




        3. Mașina care se conduce singură... de la Google

    E "doar" un Prius modificat. Deși Google a anunțat acest proiect în 2010, anul trecut au venit cu rezultatele. Care sunt foarte promitatoare. Au la activ 200 000 de mile (americani fiind) fără incident, lucru deloc de neglijat. Doar Good Guy Google îmi vine în minte.



        4. London 2012

    Anul trecut a fost și anul Jocurilor Olimpice, găzduite de această dată de Marea Britanie. Michael Phelps a devenit cel mai premiat atlet din istorie în această competiție cu 19 medalii, iar Usain Bolt a câștigat cursele de 100m, 200m si 4x100m. Din nou. Un spectacol extraodinar realizat de englezi. Să vedem ce ne rezervă Rio în 2016 din acest punct de vedere.



        5 Sfârșitul lumii

    Trebuia să se întâmple în 21.12.2012. So...yeah. În schimb, videoclipul lui Psy a ajuns să fie cel mai vizionat din istorie în aceeasi dată, trecând pragul de 1 miliard de vizualizări pe YouTube. Deci pentru asta era calendarul maiașilor... Absolut incredibil.


        6.HTC Butterfly

    Ca să punctez pe această listă și o realizare importantă din domeniul tehnologiei mobile, HTC a lansat primul telefon cu ecran de 5 inch și o rezoluție de 1920x1080 pixeli. Adică exact aceeași rezoluție pe care o folosește și monitorul meu. Adică puțin peste 2 milioane de pixeli. Lansat în Coreea sub denumirea Butterfly, a ajuns mai apoi și în America prin rețeaua Verizon Wireless sub denumirea de HTC Droid DNA.




Cam atât, că oricum m-am întins. Sigur după ce dau click pe "Publish", o să-mi mai vină vreo două-trei în minte. Vă recomand, de asemenea, să citiți și articolul de mai sus de pe descoperă.ro. A fost un an bun. Să vină unul și mai bun. Asta va doresc tuturor. 
Ca să nu uit, 2013 e primul an din 1987 încoace, care are 4 cifre distincte.

I'm out. (sau românescul "Sunt afară.")