Intrucat eu oricum vad astea in fiecare duminica, mi-am zis: "Daca tot fac parte din domeniul de activitate al blogului, de ce nu le impartasesti?". Ca eu vorbesc cu mine la persoana a II-a. That's how I roll. Si exact asta fac.
In fiecare duminica o sa vedeti o lista cu lucrurile importante care s-au realizat in domenii care tin de tehnica, stiinta si tehnologie. Daca doriti informatii aditionale, sursa la fie articol o sa fie in titlu, in culoarea galbena. O sa incerc sa formulez titlurile in asa fel incat sa nu fie nevoie sa cititi si restul (daca nu vreti/Time is money.). Sa incepem:
1. Companie chineza printeaza 10 case intr-o zi
Am mai scris aici despre printarea 3D si stiti ce parere am despre tehnologia asta. Cand vine vorba de costructii, chinezii sunt cunoscuti pentru rapiditatea cu care ridica noi structuri. Hotel de 30 de etaje ridicat in 15 zile https://www.youtube.com/watch?v=rwvmru5JmXk , cea mai inalta cladire din lume contruita in 9 luni?? . De data aceasta au ridicat stacheta si o compania Winsun New Materials a reusit sa construiasca 10 case a 200 m patrati fiecare folosind o gigantica imprimata 3D.
Aceasta a necesitat aproximativ 3.2 milioane de dolari si 12 ani de zile pentru a fi construita. Imprimanta are 6.6 m inaltime, 10 m latime si 150 de metri lungime, iar "cerneala" e un amestec de ciment si fibra de sticla. Pe viitor se urmareste folosirea deseurilor de constructie, cu scopul de a mari rata de reciclare a materialelor. Winsun estimeaza la jumatate costurile de printare comparativ cu metoda clasica de constructie.
2. O noua tehnologie optica permite unui smartphone sa fie convertit intr-un microscop
Lentile pentru smartphone-uri, in special pentru iPhone exista pe piata de ceva vreme, insa aceasta e capabila sa mareasca un obiect de 150 de ori. In demo-ul prezentat, se foloseste un iPhone impreuna cu aceasta lentila. Se pot observa bacterii, alge si alte organisme microscopice. De mentionat ca un microscop are abilitatea de a mari de pana la 400 de ori, deci tehnologia asta e undeva la mijloc.
3. Cercetatorii descopera cum sa genereze energie solara in intuneric
Ok. Recunosc ca titlul asta e putin cam bombastic, insa fara indoiala ideea e foarte tare. O mana de cercetatori de la MIT si Universitatea Harvard au descoperit o metoda de a capta energia razelor solare si de a o folosi mai apoi dupa bunul plac. Principiul e asemanator unei baterii, insa are avantajul ca poate fi folosita la nesfarsit si nu degaja gaze nocive sau alti produsi toxici. Recunosc ca intr-o oarecare masura, procedeul ma depaseste intrucat tot procedeul are la baza procedee microscopice. Daca doriti sa va documentati amanuntit, sursa e in titlul.
4. Inginerii de la Univ. Stanford dezvolta un controller care simte emotiile jucatorului
Prototipul a fost construit de niste baieti de la Universitatea Stanford si reprezinta o varianta modifica a unui controller pentru Xbox 360 pe care au pus diferiti senzori. In felul aceasta pot sa capteze date referitoare la organismul jucatorului si la starea sa de spirit. Scopul final e acela de a folosi aceaste date pe care corpul le ofera cu scopul de a altera experienta de joc,
Sa zicem ca te joci un joc cu zombii si nu esti speriat. Controller-ul simte asta si-i spune jocului sa ajusteze anumiti parametri cu scopul de a te speria. E doar un exemplu. Cu astfel de date, potentialul e nelimitat in ceea ce priveste implementarea.
5. Google aplica pentru un patent care introduce o camera video direct intr-o lentila de contact
Desi anul trecut au pornit revolutia wearable tech, cu Google Glass, se pare ca gigantul american nu se opreste aici. Acestia au venit in ianuarie cu acest concept, insa se pare ca acum au depus si un patent pentru el.logica lor e ca ar putea sa augmenteze vederea pentru persoanle care sufera de dizabilitati ale acestui simt, analizand mediul inconjurator si oferindu-le informatii pe smartphone. Ideea nu e rea si sunt curios ce o sa faca pe viitor cu asta, dar cum e sa stii ca in fiecare secunda cineva iti poate face poza cu o camera lipita de iris.?
6. Soselele inteligente se inaugureaza in Olanda.
Anul trecut am scris despre asta si mi s-a parut foarte tare ideea. Se pare ca olandezii nu au dormit si au implementat pana la urma ideea. Nu au dus-o chiar pana la capat, dar e un inceput. Desi simbolorile care apar pe sosea in caz de accident sau conditii meteo nefavorabile inca nu exista, ideea cu vopseaua fosforescenta s-a materializat.
7. MIT dezvolta un aparat de purtat pe deget capabil sa citeasca text
Foarte ocupati baietii de la MIT. Inventia e inca in stadiul de prototip, se numeste FingerReader si vrea sa vina in sprijinul persoanelor oarbe sau cu probleme de vedere, dechizandu-le astfel portile spre cunoastere dincolo de cartile scrise in Braille. Acest dispozitiv poate sa citeasca text atat de pe hartie cat si de pe ecrane. Aparatul e suficient de inteligent sa stie cand persoana se abate de la rand si chiar cand randul cu text se termina. In link-ul din titlu aveti si un video ca sa-l vedeti in actiune.
8. Sangele atificial produs in masa ar putea fi o realitate. Soon....
Probabil ca ati auzit povestea romanului care a inventat anul trecut sangele artificial, ca mai apoi sa fie batjocorit de Statul roman? Ei bine, omul si-a luat jucariile si s-a dus la niste oameni intregi la mine cu ideea lui. Astfel niste englezi au luat ideea lui si incearca sa faca din asta o solutie viabila si prosusa in masa. In articolul din sursa fac astia misto ca tocmai in Transilvania s-a inventat sangele artificial, dar whatever... Atata au putut si ei.
9. Tratamente cu celule stem pentru orbi
In timp ce unii construiesc dispozitive cu care sa-i ajute pe orbi, altii merg direct la sursa. Nu o sa discut procedeul aici pentru ca o sa-l simplific intr-un mod trivial. Acest procedeu urmaeste protejarea vederii sau chiar recupererea ei in cazul in care aceasta s-a deterioarat.
10. Nanoparticule folosite la administrarea tratamentului pentru cancer
Intrucat se lucreaza la o scala atat de mica, se urmareste administrarea si distrugerea celulelor canceroase administrand medicamentul foarte aproape ce aceste celule. Astfel pierderile de celule sanatoase ar fi mult mai mici, iar potentialul de recuperare ar creste.
Honorable mentions:
> Scientists Create Stem Cells with Cloning Techniques that Match Two Adult Men
> Shiny quantum dots brighten future of solar cells
> Lost World : 3-Million-Year-Old Landscape Still Exists Under Greenland Ice Sheet
> SpaceX launches Falcon 9 rocket carrying crucial cargo to ISS
> Researchers develops Spaser Made of Graphene and Carbon Nanotubes
> An Astronomical Discovery : Earth-Size Planet Found in Its Star's Habitable Zone
> NASA Cassini Images May Reveal Birth of a Saturn Moon
Reveniti si duminica viitoare pentru rezumatul saptamanii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu