marți, 31 decembrie 2013

Top Tech 2013

           Nu vreau sa pierd mult timp cu introducerea. A fost un an fantastic pentru industria "tech" si desi nu s-au produs mari revolutii in aceasta industrie, s-au pus baze solide pentru ce o sa vina la anul. Elementele din lista sunt intr-o ordine oarecum aleatorie, iar topul e in totalitate subiectiv. De asemenea cateva din produsele enumerate se pot achizitiona si de la noi, deci puteti lua parte din lista si ca shopping guide. Sa incepem:

* nu detin niciun produs din aceasta lista.

  • Apple iPhone 5S/5C
          Apple a facut 2 miscari neasteptate anul acesta. Prima este ca a readus plasticul pe care l-a lasat in urma la 3GS, in noul 5C si a doua miscare e ca a lansat 2 modele iPhone intr-un an. Inafara de carcasa din " beautifully, unapologetically plastic", 5C e identic, dar absolut identic dpdv hardware cu iPhone 5 pe care-l inlocuieste. De mentionat ca modelul de top, 5S vine cu scaner de amprente si....aaa... a da, blitz cu 2 leduri de culori diferite. Vine de asemenea si cu iOS 7, un fel de iOS 6 pe neon...
          O sa fie interesant cu ce o sa vina Apple la anul, mai ales ca treaba asta cu ecranul mic nu mai tine acum, cand in spatiul Android si Windows Phone telefoanele vin cu ecrane de 4.5+ inch si rezolutie minima 720p.


  • HTC One
         HTC a aratat inca o data cum sta treaba in design-ul telefoanelor. Poate sta fara nicio problema la aceeasi masa cu iPhone. Arata absolut superb, fiind facut din aluminiu, are unul dintre cele mai bune ecrane de pe piata, iar cand a aparut le-a dat peste nas celor de la Samsung, avand cel mai bun raport "pixel-per-inch" PPI si anume 468. Vine cu doua difuzoare frontale (trend pe care sper ca o sa-l adopte mai multi producatori) si cu inspiratul nume BoomSound. Sacrificii au fost facute totusi pentru a respecta design-ul. Astfel, telefonul nu are slot micro-sd si nici baterie inlocuibila. Bravo HTC. Astept sa vad HTC Two (M8).


  • Samsung Galaxy S4
        Desi batuti in lupta pixelilor de catre cei de la HTC, Samsung nu s-a lasat mai prejos cu flagship-ul lor. Desi are doar 440PPI, are unul dintre cele mai frumoase ecrane AMOLED din industrie cu culori saturate si negru intens.(AMOLED permite oprirea pixelilor cand culoarea neagra este afisata pe ecran). Design-ul deja e invechit, plasticat si aduce putin a S2, dar avantajele sunt ca este foarte usor, are baterie inlocuibila si slot de card micro-sd. Samsung a aruncat o tona de facilitati software in acest telefon. As putea scrie un articol doar pe tema asta....(S5 de metal pentru 2014, fingers crossed).


  • Samsung Galaxy Note 3
         Nu imi place denumirea de phablet. Nu neaparat fonetica, ci faptul ca lumea din industria tech pune eticheta asta pe orice telefon cu dimensiuni mari. Si nu mi se pare corect. Samsung a facut miscare foarte indrazneata in 2011 cand a lansat primul Note, care venea cu un stylus si cu facilitati software care ajutau la utilizarea intregului ecran. Galaxy Note 3 duce asta la un cu totul alt nivel. Vine cu cel mai rapid procesor la ora actuala, 3 Gb de memorie RAM, 32 spatiu minim de stocare + card micro-sd, filmare la rezolutie 4K and on and on and on..... Lista e interminabila. E un tur de forta. Cu Note 3, Samsung si-a facut curaj si a schimbat design-ul putin, adaugand capacului din spate o textura de piele falsa care ii da putina clasa. Daca sunt 2 telefoane din lista asta pe care le recomand, Note 3 e unul din ele. Categoric.


  • Nokia Lumia 1020
         Nokia are momentan produse mult mai impresionante in repertoriu, insa acesta a fost special. Acesta a iesit in evidenta, motivul fiind camera cu care a venit. Cand s-a lansat telefoanele erau la saltul de la 8 la 13 Mpx, mai aruncau OIS (Optical Image Stabilization) pe acolo. Nokia a lansat Lumia 1020 cu o camera de 41 de MegaPixeli....Yep. Rezolutia efectiva e de 38 de Mpx, 7152 x 5368. Sau in limbaj civil, ridicol. Pozele finale au 5 MPx insa cu un grad incredibil de detaliu, chiar si in cazul in care faceti zoom in poza. Are blitz cu xenon ca un aparat foto + LED. Ca sistem de operare avem la bord Windows Phone 8, complementat de suita excelenta de aplicatii de la Nokia. Telefonul cu un loc special in istoria tech.


  • LG Google Nexus 5
        La fel cum Samsung a crescut dupa colaborarea cu Google pentru Nexus S si mai apoi pentru Galaxy Nexus, LG le-a urmat exemplul dupa colaborarea cu Nexus 4 si a inceput chiar sa impuna standarde in industrie (vezi mai jos Flex). Pana sa ajungem acolo, vorbim despre al 2-lea terminal de la LG facut special pentru Google. Nexus 5, la fel ca si Nexus 4 inaintea lui a pus piata (cel putin in SUA) in cap cu pretul foarte scazut cu care se vinde, fara niciun contract (350 $). Toate astea insa fara a face mari compromisuri privind specificatiile hardware. Are acelasi procesor ca si Note 3, ecran Full-HD si cel mai important, update-uri imediate de la Google la ultima versiune de Android pentru o perioada de aproximativ 18 luni + suport si din partea developer-ilor. La noi pretul evident ca e putin umflat, dar cred ca merita pentru a avea ultima versiune de Android. Sunt curios ce fac peste 2 ani cand trebuie sa lanseze telefonul Nexus 7. Vom vedea... Nexus 5 e al 2-lea telefon din lista pe care l-as recomanda.


  • LG G Flex
         Poti spune ca Samsung a fost primul care a adus pe piata un telefon cu ecran curbat (Galaxy Round) si ai avea dreptate. Dar personal, nu mi s-a parut un efort demn de acest fantastic top pe care-l cititi.
LG G Flex e intr-adevar special. E bazat pe flagship-ul LG care la ora actuala e G2, insa vine cu un ecran curbat ca o banana. Exemplu extrem, insa e doar pentru vizializare, intrucat Galaxy Round se curbeaza in cealalta parte. Se pare ca Flex e un nume foarte bine ales de catre cei de la LG, deoarece desi e curbat, poti sa te apesi pe el si sa-l aplatizezi, fara sa-l deteriorezi in vreun fel. Pe langa asta, spatele telefonului e confectionat dintr-un plastic care se "vindeca" singur si ascunde zgarieturile de suprafata. Cool stuff.


  • Motorola Moto G
          Motorola Mobility a fost achizitionata de Google in 22 mai 2012, iar primul telefon lansat de atunci a fost Moto X, care a venit cu niste functii foarte interesante, precum si cu optiuni de personalizare (dar e disponibil doar in America). Moto G a fost anuntat si lansat in noiembrie, a primit review-uri pozitive, insa partea cea mai impresionanta e faptul ca in State costa 179 $, fara contract pentru varianta de 8 Gb. Ca sa pun in perspectiva asta, pentru acelasi pret puteti achizitiona (va rog, nu!) Samsung Galaxy S Duos. Motorola Moto G nu e un telefon de top. Insa in conferinta lor de presa au facut un efort in a mentiona ca e optimizat sa foloseasca foarte bine resursele de care dispune si ca in unele cazuri se poate lua la tranta si cu S4 sau HTC One. Ca un bonus, au anuntat ca o sa primeasca update la ultima versiune de Android, 4.4 KitKat, in ianuarie. Telefonul acesta e cel care o sa schimbe industria telefoanelor mid-end in 2014. Sper...



  • Apple iPad Air/iPad Mini
        Apple a facut un upgrade major si tabletelor pe care le are in oferta. Fiecare din cele 2 a imprumutat ceva de la cealalta. Ca si specificatii hardware sunt identice, insa iPad a luat design-ul lui Mini, iar Mini a luat ecranul Retina de la fratele mare. iPad inca e regele tabletelor. Nu pentru mult timp, dar inca sta bine acolo unde sta datorita multitudinii de aplicatii "optimizate" pentru tableta. Aici chiar nu stiu ce sa mai zic. Va rog nu mai faceti poze cu tablete mari....


  • Asus Google Nexus 7
        Tableta cu care Google si Asus au ridicat stacheta in tabara Android a ajuns la generatia a 2-a, imbunatatind toate aspectele (mai putin bateria) fata de modelul precedent. Astfel acum avem un procesor mai rapid, ecran cu rezolutie FullHD, memorie dubla si chiar si camera pe spate. La fel ca oricare produs Nexus, avem garantia actualizarilor la ultima versiune Android din partea celor de la Google. Pana luna trecuta, aceasta era tableta pe care as fi achizitionat-o fara sa-mi para rau o secunda. Si inca este doar ca....


  • LG G-Pad 8.3 Google Edition
        Editiile Google sunt produse care sunt deja pe piata dar pentru care se face o versiune identica fizic, insa cu sistemul de operare pur Android. Nu e la acelasi nivel cu Nexus din punctul acesta de vedere, insa primeste update-uri in decurs de maximum cateva saptamani. Ecranul e FullHD, insa are o diagonala cu 1.3 mai mare ca Nexus 7. Asta face toata diferenta. Acesta este tableta "must-buy" in momentul de fata.




  • Pebble Smartwatch
             

  • Google Glass


  • nVidia Shield


  • Ducky Shine 3 


  • LuguLake 6000mAh Qi



  • Google Chromecast






miercuri, 20 noiembrie 2013

Printarea 3D - Viitorul


        De obicei, pe acest blog scriu despre ştiri, evenimente sau aplicaţii(mai nou) care ţin de tehnologie. Astăzi o să încerc, în premieră (aplauze!) să scriu un editorial. Faptul ca m-am legat la cap cu aşa ceva, ar trebui să vă arate cât de entuziasmat sunt pentru această tehnologie, care după umila mea părere, va schimba lumea. Să începem.

     *P3D= printare 3D sau procedeul imprimării 3D, printat 3D
     *Cuvintele colorate portocaliu din articol conţin link-urile către surse.
     

          Terminologie şi istorie

       Printarea 3D sau manufacturarea aditivă este un proces de creare a unui obiect tridimensional solid pornind de la un model digital. Procedeul aditiv constă în ădaugarea de material în straturi, sub diferite forme. Printarea 3D se diferenţiază de metodele tradiţionale de manufacturare şi creatie, care folosesc un principiu reductiv (dintr-un bloc sau un material de mari dimensiuni se taie pentru a ajunge la forma dorită).
Aveţi mai jos exemplul cu craniul dacă v-am pierdut.



       Această tehnologie nu e neaparat nouă (conceptul apărând prin anii '80), însă ceea ce mie mi se pare foarte tare e că aceste imprimante 3D încep să fie disponibile şi publicului larg. Vă ganditi cum de nu s-a dezvoltat această industrie în 30 de ani de când a apărut? Cauza principală: patentele. Conform acestui articol, anul 2014 este anul în care vor expira nişte patente cheie care au ţinut industria şi concurenţa din cadrul acestei industrii pe loc. Momentan, aceste imprimante sunt destul de scumpe, însă odată cu expirarea mai sus amintitelor patente, piaţa se va umple de imprimante din China (evident), costul lor o sa scadă, iar concurenţa o să fie acerbă (hopefully).

          Părţile negative

       Întrucât sunt mai puţine, să dăm la o parte parţile rele sau neajunsurile P3D. Eu nu văd nimic în neregulă cu tehnologia asta. Ce e în neregulă, e felul în care oamenii o folosesc.
Singurul exemplu care-mi vine în minte este că la începutul acestei luni, SUA a declarat ca au reusit să facă prima armă imprimată 3D din metal. Te gandeşti la America şi zici "Weapons...of course." 
       Explicaţia lor, pe care o puteţi citi şi voi aici, a fost aceea că o armă şi componentale sale suportă un grad mare de stres în momentul utilizării şi prin asta au încercat să demonstreze cât de fiabilă este această metodă de printare în metal. Daca nu s-a dezintegrat la primul glonţ tras, e bine. Efortul e apreciat, evident, dar problema e că în felul acesta oricine îşi poate "coace" propria arma acasă, fără ca aceasta să fie înregistrată. Asta rămâne de văzut.




          Părţile pozitive

      Aici e puţin mai mult de zis. Hai să începem cu cele mai... neconvenţionale. Google serveşte paste printate 3D. So yeah...Aici s-a închis. Dacă tot vorbim de nume mari, NASA foloseşte tehnologia de P3D cu laser pentru confecţionarea de noi piese pentru rachete. Articolul e însoţit şi de un filmuleţ.

      Anul trecut, odată cu celebrarea a 50 de ani de la apariţia primul film din seria "Bond, James Bond", s-a lansat Skyfall, cel de-al 23-lea film din serie. În acest film apare o maşină la fel de celebră ca şi protagonistul britanic. Vorbim desigur de Aston Martin DB5 care şi-a facut debutul în Goldfinger. Creatorii filmului s-au folosit de tehnologia P3D pentru a replica celebra maşină la o scală de 1:3 în cele mai mici detalii. Sursa



      Acum să trecem la chestiile serioase, chestiile care m-au împins să încep să scriu despre asta:

          Ficat printat 3D care poate supravieţui 40 de zile

     Sună de parcă e luat ceva film SF, însă compania Organovo a reuşit să creeze un ficat care funcţionează ca unul normal (are abilitatea de a se regenera, filtrează toxinele), însă are marele inconvenient că vasele de sânge nu pot fi integrate în el folosind P3D, motiv pentru care nu rezistă mai mult de 40 de zile. Ficatul printat poate să fie făcut din celulele stem ale pacienţilor, însemnând că acesta nu va fi respins de catre organism în momentul implantului. Sursa



         Braţ artificial printat 3D

     La asta nu prea am cuvinte. E incredibil. Leon e un băiat care s-a născut fără degete la mâna stângă. Un braţ artificial costă în jur de  30000 $. Tatăl lui i-a construit unul, folosind o imprimantă 3D împrumutată de la un prieten şi un video cu instrucţiuni. Costul total 5-10 $. "This thing costs us $5-$10, it was nothing." Aici aveţi articolul cu poze+ filmulet.




          Pentru că m-am întins, vă mai prezint un singur caz. O fetiţă ajutată de un exoschelet, de asemenea printat în 3D.




          Dacă tot aţi ajuns până aici, mai gânditi-vă la ceva. (mind fuck moment incoming). Cu imprimanta 3D puteţi să vă confecţionaţi cam orice obiect v-aţi putea imagina şi transpune într-un mediu digital, inclusiv...piese de schimb pentru propria imprimantă 3D. Boom!

          Sper că v-a plăcut articolul şi că v-am oferit ceva nou. Sunt deschis la sugestii, critici şi intrebări.

         O zi bună.

joi, 7 noiembrie 2013

Copy

         Despre o soluţie de stocare a datelor în cloud am vorbit şi în postul anterior. Deşi Copy nu se mândreşte cu acelaşi nivel înalt de securitate ca şi Tresorit, vine cu suficiente facilităţi care să-i justifice existenţa şi mai mult, să primească recomandarea mea.

         Mereu apare ceva mai bun. Asta e legea care guvernează mai toate industriile. De la cea auto, la cea a telefoanelor mobile, la cea a echipamentelor de escaladă. Când am auzit prima dată de Dropbox, am încercat să-l recomand tuturor celor care aveau un calculator/laptop ca fiind o soluţie foarte robustă de a-ţi ţine datele în siguranţa în caz că se întamplă ceva cu computerul tău. Cunosc un caz în care chiar aşa s-a întamplat.

         Însă eu nu pentru asta îl folosesc. Nu în totalitate. La fel ca şi mai sus amintitul Dropbox, Copy are facilitatea de a-ţi încarca pozele de pe telefon/tabletă în cloud/calculator fără a conecta telefonul la calculator prin intermediul cablului. Pentru că limba română mă tradează, e mult mai uşor în realitate decat tocmai am explicat. Practic instalezi aplicaţia pe telefonul tău Android sau iOS, bifezi optiunea "PhotoCopy" din "Preferences" şi dai fuguţa să faci nişte poze. Ideal ar fi să lăsaţi bifată şi optiunea Wifi Only, din motive evidente. Mai aveţi nevoie şi de aplicaţia pentru Windows care ajută la sicronizarea pozelor/video-urilor din cloud, într-un folder de pe calculatorul vostru.

        Să vă mai dau un exemplu pentru care Copy e awesome. Absolvirea. Am făcut un număr considerabil de poze cu telefonul pe care apoi am putut să le share-uiesc cu persoane, chiar dacă aceastea nu aveau cont pe Copy. Tare, sau ce?

         Ca un ultim cui în coşciugul lui Dropbox, Copy nu-ţi modifică numele fişierului în momentul în care poza/video e încarcată pe calculator/cloud. În cazul meu, numele pozelor e dat de data şi ora exactă la care a fost facută poza. Acest nume rămane neschimbat şi după upload. Ca o opţiune, vă puteţi şi migra datele de pe Dropbox, Box sau Drive.

         Dacă detineţi un telefon Android sau iOS (la iOS mai puţin facilitatea fiind integrată în sistem, din câte ştiu), vă recomand cu căldură această aplicaţie. Vine cu 15 GB de spaţiu de stocare în cloud şi funcţionează şi pe tablete. Mai jos e un link cu care vă puteti înscrie si voi. 
         Vreau să fiu complet transpirat trasparent. În momentul în care te înscrii la linkul de mai jos, o să-ţi mulţumesc, dar fiecare dintre noi o să primească 5 GB de spaţiu. Eu 5, tu 5. Deci din prima fază ai 20 de GB pe care-i poti folosi după bunul plac. Nu uitaţi să vă confirmaţi contul. Puteţi face şi voi asta la randul vostru şi să invitaţi alte persoane.





         Dacă aveti nelămuriri, sunt aici. Baftă.

miercuri, 17 aprilie 2013

PROMOŢIE Tresorit. Un Dropbox, dar nu prea..

        Tresorit e un serviciu de stocare "in the cloud" a fişierelor. E ca un hard-disk pe care te poţi baza oricând şi pe care-l poţi accesa de oriunde. E unul dintre cele mai noi servicii de acest gen şi motivul pentru care-l prezint aici, este acela că până la data de 20 mai, dacă vă inscrieţi de pe link-urile pe care o să le vedeţi mai jos, primiţi 50 de Gb de spaţiu, în loc de 5 Gb cât este normal.
        De ce "Dropbox, dar nu prea.."? Pentru că Dropbox are mai multe facilităţi. Probabil că o să primească şi acesta mai multe, dar cu timpul.  Momentan ei mizează tot pe siguranţă. Au avut chiar şi un concurs (15 aprilie) pentru hackeri, cu premiu de 10.000 de $ pentru a le sparge criptarea. Deci sunt destul de încrezători. 
        Pentru că siguranţa e cuvântul de bază, parola pe care o alegeţi nu poate fi recuperată sau schimbată. Am ales să scriu pentru că foarte greu găseşti 50 Gb de spatiu incriptat gratuit (doar Mega imi vine in minte). În Dropbox începi de la 2Gb şi poţi ajunge la 18Gb, în Google Drive ai 5Gb, iar în Skydrive 7Gb (daca nu mă înşel). Sunt totuşi puţin reticent în a pune conţinut personal şi altele de acest gen.Deocamdată. Poate fi folosit însă fără probleme pentru lucru sau proiecte la scoala (la fel ca şi Dropbox). 
        Faceţi-vă un cont, intalaţi programul şi dacă nu-l folosiţi, dezinstalaţi-l. Dar nu uitaţi de el. S-ar putea ca la un moment dat să vă folosească un spatiu virtual aşa mare.

Acum linkurile. Sunt către 2 articole.

1. Lifehacker - Linkul de înscriere e la finalul articolului,în partea stangă, scris cu verde "Tresorit"

http://lifehacker.com/5994394/get-50gb-of-free-encrypted-online-storage-from-tresorit?tag=dealhacker

2.Gigaom - În cazul acesta linkul e în ante-pen-ultimul paragraf scris cu albastru  "signing up here".

http://gigaom.com/2013/04/11/secure-cloud-storage-outfit-tresorit-posts-10k-hacker-bounty/

*E suficient sa accesati doar unul dintre ele pentru a va face contul. Eu am mers pe lifehacker.
**În articol nu apar ghilimele.

       
 Dacă nu va interesează aşa ceva, împraştiaţi măcar vestea. Poate sunt alţii care vor să profite de ofertă.

joi, 21 februarie 2013

Gigapixel - Londra

        V-aţi dat seama deja din titlu despre ce este vorba. Într-o postare mai veche am vorbit despre Machu Pichu şi despre complexitatea compoziţei respective etc etc. Acea panoramă avea 16 Gigapixeli şi este destul de impresionantă. Ei bine, cea a Londrei pe care v-o prezint astăzi are 320 de Gigapixeli. *pauză pentru efect dramatic*.
        Dacă tot suntem în sfera comparaţiilor între cele două panorame, cea din Machu Pichu este compusă din 1920 de poze, pe când cea a Londrei numără 48640 de poze şi a fost realizată cu 4 camere Canon EOS 7D.
        Dar astea-s doar numere. Adică evident că mai mult înseamnă mai bine, dar cât de bine? Vă las pe voi să aflaţi. Dacă o să vă uitaţi în detaliu, o să găsiţi anumite greşeli la lipirea fotografiilor (maşini tăiate). Enjoy.

vineri, 15 februarie 2013

Ghetuţe Hi-Tech

        Industria de încălţăminte s-a dezvoltat enorm şi folosesc materiale care să garanteze integritatea "dejtuţelor" tale în condiţii dintre cele mai extreme, însă compania germană Meindl a ridicat puţin ştacheta în domeniu cu noul lor produs. Ei propun o talpă cu un sistem retractabil de cuie. Evident că s-a mai încercat aşa ceva în trecut prin integrarea unor cuie care să se adapteze suprafeţei pe care mergi, tălpi interschimbabile şi altele.




        Sistemul funcţionează automat şi retrage cuiele când eşti pe asfalt sau altă suprafaţă dură, însă ar putea avea probleme pe anumite suprafeţe cum ar fi covoarele...zic.. Nu a fost anunţat încă niciun preţ pentru ele, însă o să aveţi timp să adunaţi bani până în septembrie când se pun în vânzare. Sigur că o asemenea tehnologie era inevitabilă, însă e plăcut să vezi că se întâmplă. Pozele vorbesc cel mai bine, aşa că o să vă ataşez câteva mai jos. Enjoy.


sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Consumer Electronics Show (CES) 2013

        A ajuns la final. S-au prezentat foarte multe gadget-uri si tehnologii și n-o să pierd foarte mult timp cu introducerea. Pregătiți-vă de mult conținut video și jucării care mai de care mai spectaculoase.

        Încep cu prezentarea lui Linus (canal de YouTube LinusTechTips) a unui "laptop" de la Asus care m-a impresionat foarte mult. Ghilimele trădează...


Asus Tai Chi 31



        Urmează un produs care, deși nu are video, se remarcă prin faptul că este un televizor 4K (4x1080p), cu o diagonală de 110 inch (a se citi 2.8 m) , al companiei Westinghouse care costa 299,999.99 $ și din câte am înțeles de la TheVerge, imaginea nu e chiar așa extraordinară. Evident că e un prototip dar, just sayn'. Acum decizie : Lamborghini sau TV? Da, ambele. Next!


Westinghouse 110 inch


        
        Revenim la Linus pentru ceva la care mulți dintre voi nu vă gândiți, sau nu luați în calcul această opțiune și anume segmenul PC-urilor All-in-One.

Asus Transformer AIO P1810



        Asta știu că o să fie deosebit de plictisitor pentru unii, dar vă rog să derulați la 1:50 și să vizionați până după 2:00 si apoi îl puteți închide. Mie mi-a plăcut (mult) și de aceea se află aici.

Asus Tytan RoG Desktop (min 2:00) 



        Cel mai renumit producător "verde" de periferice și anume Razer și-a prezentat în cadrul expoziției, atât noul controller pentru PC și Xbox 360 pe numele său Sabertooth, cât și o nouă tabletă de gaming denumită sugestiv, Edge. Anunțul vine la un an după ce au introdus pe piață Razer Blade, un "laptop cu adevărat pentru gaming". Au fost prezentate și câteva accesorii care vor fi disponibile pentru noua tabletă Razer Edge, pe care le puteți vedea și în video.

Razer Edge


Pe langă faptul ca a prezentat o serie nouă de procesoare pentru platforma mobilă, Intel a venit și cu un sistem incredibil care vrea să ne scape de tastatură și de mouse și să ne facă să interacționăm mult mai natural cu calculatorul. Se numește Perceptual Computing și folosește un sistem de camere, senzori cu infraroșu, microfoane; în principiu vrea să facă PC-ul mai uman, înzestrându-l cu "simțuri" asemanatoare omului.


Intel Perceptual Computing



Deși am postat data trecută acest gadget la bonus, echipa TheVerge au decis aproape în unanimitate că e un produs excepțional, postând chiar și un comentariu la video exprimandu-și părerea. Încă nu mi-au dat motiv să mă îndoiesc de ei, iar trailer-ul pe care l-au avut cei la Oculus înainte de prezentare a arătat cât de capabilă este această jucărie.

Oculus Rift



        De la expoziție n-au lipsit nici mesele.

Lenovo IdeaCenter Horizon



        Iar m-am întins destul de mult, iar cu asemenea cantitate de material video, acest blog se transformă încet într-un V-blog. Cu toate acestea, am sărit peste foarte, foarte multe lucruri pe care le puteam include .O să mai adaug totuși un video pe care tocmai  l-am găsit, din întâmplare.

                       Bonus

        Acesta este special pentru doamnele și domnișoarele care adoră "cumpărăturile de geamuri", window shopping-ul.

FaceCake Swivel



        Urmează Mobile World Congress 2013 în Barcelona. Can't wait.

miercuri, 9 ianuarie 2013

Să privim ....îngălbenit?

         
           O să revin ulterior cu ultimile apariții de la CES 2013, dar între timp vreau să vă prezint un program extraordinar. O să vă fie deosebit de util, întrucat vine sesiunea și o să folosiți foarte des un ecran pentru citit. 
        Programul se numeste f.lux. E într-adevar magic și nu o să mai puteți trăi fără el, mai ales pe timp de noapte.

Cum funcționează?
        
        Instalați programul pe calculator și apoi el se adaptează inteligent pentru a schimba temperatura culorilor pe care le redă ecranul. Dacă este noapte, ecranul va fi îngălbenit. Când este ziuă, deși programul rulează, nu va face niciun fel de modificări (decât dacă ii cereți voi din setări).
        Recomand să nu vizionați filme sau să nu faceți editări foto sau video pentru motivul evident al alterării culorilor. Descărcati programul, (Download f.lux) și apoi efectuați un setup inițial pe care o să-l evidențiez mai jos.
        




1.click dreapta change location
Dați Locate și vă selectați locația pe hartă, ca programul să știe când e noapte (sau nu);



2.change lighting -> și vă selectați intensitatea cu slide-ul din dotare, pentru zi sau/și noapte;



        Dacă îl porniți și nu vă place, faceți testul acesta (de preferabil noaptea cu slider-ul dat spre stânga de tot): rulați-l și apoi navigați 10 minute pe Internet. Apoi opriți-l. Dacă nici așa nu v-am convins, îmi pare rău că v-am irosit timpul.

       Aștept păreri și spor la citit.

marți, 8 ianuarie 2013

CES Ziua 0 - 7 Ian

   E ziua 0 în titlu deoarece expoziția principală se va deschide abia astăzi (8 ian), însă au fost câteva companii mai mari care și-au organizat propriile conferințe de presă. S-au prezentat televizoare OLED 4K în general, frigidere inteligente, mașini de spălat inteligente și telefoane chinezești. Nu o să comentez despre aceastea. Eventual vă atasez câteva poze la final. Să începem:
    nVidia este cea care a deschis show-ul prezentând noul procesor Tegra 4, "Cel mai rapid procesor mobil de pe planetă", foarte deștept, foarte rapid, foarte tare și au mai venit cu o chestie numită Project Shield. Practic un controler cu un ecran de 5 inch care foloseste procesorul mai sus amintit și care poate să facă output de semnal 4K la un televizor compatibil.

           

    Ca să rămân la Tegra 4, prima companie care a anunțat o tabletă cu noul procesor este Vizio, o tabletă de 10 inch cu rezoluția 2560x1600 și 32GB memorie internă.

    Prezent de asemenea la CES, Kingston a lansat DataTraveler HyperX Predator. Un stick pe USB3 cu o capacitate de 1TB (1024 GB),aliaj de zinc și 5 ani garantie. Modelul de 512GB pe care Kingston îl are la vanzare chiar acum e costă undeva la 1750$. Pentru cel de 1TB nu au anunțat preț. Eu cred că undeva între 2500-2800$.




   În cadrul propriei conferințe de presă, Sony și-a anunțat noul vârf de gamă, Xperia Z (respectiv ZL). Ecran de 4 inch, 1080p cu Mobile Bravia Engine 2, 2GB de RAM, camera de 13MP Exmor RS. E practic un HTC Butterfly, garnisit cu câteva tehnologii Sony. Design-ul e superb și în plus vine și cu certificare IP57 pentru rezistență la apă și praf.



    S-au întâmplat destul de multe și show-ul de abia începe. Abia astept să văd ce se mai intampla azi. Cum v-am promis, vă atașez fotografiile de care aminteam la începutul postării.











Bonus că ați ajuns până aici. :P




duminică, 6 ianuarie 2013

The International Consumer Electronics Show (CES) 2013


        Nu poți să ai un blog care are "tech" în URL și să nu aduci aminte măcar de CES. Ce e asta? Ei bine e o expoziție absolut uriasă care prezintă produse din domeniul tehnologiei mobile și nu numai, înainte ca acestea să fie disponibile publicului larg. Anul acesta, ca în fiecare an din 1998 încoace, expoziția se desfasoară în Las Vegas, în intervalul 9 8-11 ianuarie și va avea aproximativ 3000 de expozanți.

Printre produsele lansate la CES pe parcursul anilor, se numară:

Videocasetofonul (yep.. bătrânul "vidio" sau VCR).....1970
Compact Disc Player.............................................1981
Nintendo Entertainment System (NES).....................1985
Tetris..................................................................1988
HDTV..................................................................1998
Microsoft Xbox......................................................2001
Plasma TV............................................................2001
Blu-ray Disc..........................................................2003
OLED TV(care e fantastic și incredibil)..................... 2008
3D HDTV(care sper să moară)..................................2009
    Ca o notă la ultimul produs, chiar și anul trecut, marii producatori din industrie veneau să prezinte televizoarele 3D. Se pare că nu scăpăm de această tehnologie. Mai bine s-ar pune pe treabă să aducă monitoare 4K pe piață. În fine...
    Acestea sunt doar câteva (cele mai cunoscute) produse care au fost prezentate în cadrul acestei expoziții.

        Deși în acest interval, toate site-urile de profil o să transmită de la fața locului (sau care mai e expresia), o să incerc să fac un sumar al tuturor produselor/serviciilor pe care eu le gasesc interesante în fiecare zi de CES. O să văd care e treaba cu fusul orar, dar o să fie aici. Se anunța un show spectaculos și abia aștept.

    I'm out. (sau românescul "Eu am plecat.")

sâmbătă, 5 ianuarie 2013

2000 2 Șpe


    Bine v-am regăsit în noul an. Să sperăm că va fi mai bun decât cel care tocmai a trecut. Deși, conform acestui articol, e destul de dificil. Articolul marcat acolo cu verde, e cel care m-a făcut să arunc o privire înapoi la momentele pe care eu l-am găsit interesante în anul 2012. Nu o să fie doar tech, așa cum vă așteptați și nici într-o ordine oarecare.

        1.Felix Baumgartner și săritura lui din stratosferă (36.576 m)
    
    E primul eveniment care mi-a venit în minte, doar pentru că am urmărit toată operațiunea Live întrucât era transmisă pe YouTube. Sponsor a fost RedBull. Aterizarea a fost de nota 10.
"Sometimes you have to be really high, to see how small you really are; I'm going home now." - Felix Baumgartner




        2.Robotul Curiosity ajunge pe Marte

    Deși s-au mai trimis vehicule robotizate pe Marte, iar Opportunity (lansat în 2003) încă e pe Marte în stare bună de funcționare, peste tot se transmitea ca și cum planeta roșie era neprihanită de mana umană și hopa vine Curiosity. Nu, nici vorbă. Prima misiune de acest gen a fost Mars 2 (contraintuitiv, știu), în...1971. Proiectul Curiosity a costat circa 2.5 miliarde de $$$ iar robotul a ajuns pe Marte în data de 5 August, după un zbor ce a durat 8 luni. Mai jos aveți "filmarea" aterizării. E convertită de la 4 la 25 de cadre pe secundă.




        3. Mașina care se conduce singură... de la Google

    E "doar" un Prius modificat. Deși Google a anunțat acest proiect în 2010, anul trecut au venit cu rezultatele. Care sunt foarte promitatoare. Au la activ 200 000 de mile (americani fiind) fără incident, lucru deloc de neglijat. Doar Good Guy Google îmi vine în minte.



        4. London 2012

    Anul trecut a fost și anul Jocurilor Olimpice, găzduite de această dată de Marea Britanie. Michael Phelps a devenit cel mai premiat atlet din istorie în această competiție cu 19 medalii, iar Usain Bolt a câștigat cursele de 100m, 200m si 4x100m. Din nou. Un spectacol extraodinar realizat de englezi. Să vedem ce ne rezervă Rio în 2016 din acest punct de vedere.



        5 Sfârșitul lumii

    Trebuia să se întâmple în 21.12.2012. So...yeah. În schimb, videoclipul lui Psy a ajuns să fie cel mai vizionat din istorie în aceeasi dată, trecând pragul de 1 miliard de vizualizări pe YouTube. Deci pentru asta era calendarul maiașilor... Absolut incredibil.


        6.HTC Butterfly

    Ca să punctez pe această listă și o realizare importantă din domeniul tehnologiei mobile, HTC a lansat primul telefon cu ecran de 5 inch și o rezoluție de 1920x1080 pixeli. Adică exact aceeași rezoluție pe care o folosește și monitorul meu. Adică puțin peste 2 milioane de pixeli. Lansat în Coreea sub denumirea Butterfly, a ajuns mai apoi și în America prin rețeaua Verizon Wireless sub denumirea de HTC Droid DNA.




Cam atât, că oricum m-am întins. Sigur după ce dau click pe "Publish", o să-mi mai vină vreo două-trei în minte. Vă recomand, de asemenea, să citiți și articolul de mai sus de pe descoperă.ro. A fost un an bun. Să vină unul și mai bun. Asta va doresc tuturor. 
Ca să nu uit, 2013 e primul an din 1987 încoace, care are 4 cifre distincte.

I'm out. (sau românescul "Sunt afară.")